12. huhtikuuta 2017

Projektina Lihakani

Tarkoitus olisi tänä keväänä hankkia viimeinkin lihakani ja kysyinkin tänä aamuna Fb:n Tuotankokanijengiltä myykö kukaan lihakani kasvattaja valmiiksi astutettua naarasta ja sieltä bongasin yhden kasvattajan, joka asuu suht lähellä meitä. Joten ehkä tämä projekti pääsee viimeinkin vauhtiin.
Kirjoitan tänne vähän itselleni muistiin juttuja, joita pitää lihakanin ottamisessa ja sen elävänä pitämisessä muistaa. Eli lähinnä miten ruokin emoa ja sen poikasia niin että ne kasvavat nopeasti teuraskuntoon.


Ruokinta patapennuille:
- Tärkein komponentti on korsirehu, eli kuiva heinä, säilörehu tai kesäkaudella tuore heinä.
Koko ajan pitäisi olla tarjolla hyvä laatuista heinää, jotta hampaat ja ruuansulatus pysyy hyvässä kunnossa.
- Patakasvatuksessa sopiva määrä valkuaista väkirehussa on noin 18-20%. Kaurassa valkuaista on vain 12-13%, joten se yksin ei riitä optimaaliseen kasvuun.
Palkokasvit kuten apilat, virnat ja herneet nostavat korsirehun valkuaistasoa.
- Väkirehuna tulen luultavasti käyttämään kauran lisäksi Riista-eloa, jota myös kasvattaja syöttelee, se taisi ainakin Hankkijalla maksaa 13,92e 25 kg säkki.
- Kaneille sopivia valkuaislähteitä ovat mm: herne, härkäpapu, soija ja rypsipuriste.
- Tuoreruoka tarjoaa kaneille vitamiineja, nestettä sekä vaihtelua.

Oikeastan tuon ruoka puolen pystyy hoitamaan kuntoon siinä samalla kun hakee naarasta kotiin.
Eniten tekemistä tuottaa tuo häkki, joka on tosiaan meillä jo valmiina, ei ihan normaali kanille tarkoitettu häkki, mutta tilaa on ainakin ihan riittävästi. Tosin siivouksen kannalta häkki tarvitsee vielä vähän hieno säätöä, ettei olisi siivoaminen niin hankalaa.
Kaiken lisäksi häkki on tällä hetkellä täynnä hiekkaa, joka pitäisi saada jollakin teräslihaksilla sieltä lapioitua pois, mutta ennen sitä taitaa olla paras tehdä tuohon irrotettava katto, jottei tarvitse kyykyssä askarrella.
Pesänä olisi tarkoitus toimia vanha koirankoppi, joka on aikoinaan tohon häkkiin kiinnitetty, tosin jos sen kanssa ilmenee ongelmia, niin sitten on erikseen toinen irrallinen koppi häkkiin. Tuohon koiran koppiin täytyisi vaan lisätä silta, jotta kanit pääsisi helposti sisään ja ulos kopista.

Pesän sekä häkin pohjamateriaalina ajattelin pahnaa, koska se pitää ainakin lämpöä hyvin ja on helppo siivota tarvittaessa. Eli pariksi viikoksi on hommaa ihan riittämiin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti